D’r Pool

D’r Pool

Date : February 6, 2022

Martens Willems & Humblé Architecten heeft samen met Bureau Verbeek Landschapsarchitectuur de prijsvraag gewonnen voor de nieuwe stedenbouwkundige invulling van D’r Pool terrein in Kerkrade.

Het zwembad heeft zijn beste tijd gehad en wordt nu ondergebracht op het Vie terrein; De vrije ruimte die daardoor ontstaat geeft aanleiding om een stedenbouwkundige reparatie uit te voeren die een aantal fragmenten weer aan elkaar bindt.

We lieten ons daarvoor inspireren door de oude foto’s en de tranchotkaarten van Kerkrade waar de landschappelijke steilrand nog goed zichtbaar is van de Kapellaan. Deze landschappelijke structuur is het ‘leitmotiv’ voor de nieuwe invulling. Enerzijds maken we aan de kant van de Markt en de Engerweg, de stadsrand weer inzichtelijk, anderzijds trekken we het groen vanuit Anstelerbeekdal tot aan de rand van het centrum in ons plan. De woningen zijn rond een buurtpark gegroepeerd. Een belangrijke ambitie van ons plan is om de bestaande structuur van het zwembad te hergebruiken in de parkeergarage.

@